Fontos tudnivalók

Important de stiut!!!

Stim cu totii deja, ca imprejmuirea unei propietati este primul pas in cladirea unui nou camin, si ulterior a unei gradini. Gardul intampina, ca prim actor al casei noastre, orice vizitator, avand, in primul rand, o mare importanta estetica si poate afecta in sens pozitiv sau negativ nota generala oferita unui proiect arhitectural.

In afara de faptul ca gardul trebuie facut in asa fel incat sa se armonizeze architectural cu locuinta (ceea ce confirma necesitatea de a fi indrumat de un architect), oficial se considera ca mai ales gardul, care reprezinta “fata la strada” a proprietatii, are efect public, estetic, si prin urmare trebuie sa se supuna unor normative riguroase.

Astfel, pe cat posibil, orice cladire sau dependinta noua ar trebui sa se incadreze cat mai bine printre cele care au fost inaintea sa acolo, si sa nu faca nota discordanta. Ar trebui sa armonizeze gustul prorietarului si stilul ales cu registrul arhitectonic ilustrat de strada, cartier sau oras. Aceasta nu este doar parerea noastra, asa spun si arhitectii, esteticienii si expertii in urbanistica.

Pentru locuinţele noi, dar şi pentru cele vechi, forma şi caracteristicile gardului se stabilesc prin norme urbanistice destul de restrictive pentru unele zone. Urbaniştii au în vedere mai multe aspecte: să fie estetic, să se armonizeze cu construcţiile (şi gardurile) adiacente, să se încadreze „liniştit” în zonă. În general, regimul de înălţime şi materialul din care se execută gardul se stabilesc prin Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construcţie eliberate de Primărie.

Totusi, legea (nr.50/1991) vorbeste de reglementari fara sa includa informatii mai precise, definind doar ca e nevoie de autorizatie de construire pentru imprejmuirile de proprietati (inclusiv constructii agricole, industriale). Legea precizeaza doar ca gardul trebuie sa respecte reglementarile “privind proiectarea si executarea constructiilor”. Cine este responsabil de aceste reglementari, mai exact? Autoritatile locale. Inaltimea minima sau maxima a unui gard, vizibilitatea din strada a curtii, ba chiar materialele folosite pot fi impuse de primarii in conformitate cu planul urbanistic general, cu stilul de construire din regiunea respectiva, etc.

Cum aflati Dumneavoastra ce aveti voie sau nu sa faceti? Cel mai bine, din nou, lucrati tot cu arhitectul care va face planul casei, este cel care prin dreptul de semnatura va creeaza accesul la informatiile locale si care va poate ajuta sa rezolvati legal detaliile lucrarii.

Atentie

Atentie, sanctiunile pot ajunge, in afara de amenda si oprirea constructiei sau daramarea ei, pana la dosar penal, nu doar pentru proprietar, ci si pentru arhitectul sef si pentru seful lucrarilor de santier care nu au respectat legea, deci este si in interesul lor sa se informeze corect la primarie.

Exista persoane care vor sa faca delimitari in propria curte (un tarc pentru pasari, o imprejmuire pentru o gradina de flori, etc.). Gardurile din sarma sau din lemn destinate acestui scop, care nu au nevoie de fundatie si sunt usor de mutat, pot fi incadrate la amenjari si pot fi facute fara respectarea aceleiasi legi.

Cum alegeţi gardul potrivit? Întrebati un specialist!

În primul rând, gardul trebuie să fie funcţional, ales astfel încât animalele din curte să nu poată ieşi. Apoi, e bine ca incinta, mai ales in cazul celor mici (sub 1000 mp), să fie aerisită şi însorită, plantele dezvoltându-se astfel mai bine. Funcţionalitatea gardului este definită şi de accese: poarta pentru maşină şi cea pietonală. Un alt detaliu care ţine de funcţionalitate este amplasarea cutiei poştale, a soneriei, a interfonului sau a videofonului. Acestea trebuie gândite şi amplasate odată cu ansamblul. Nu în ultimul rând, închiderea centralizată face şi ea parte din ceea ce se numeşte funcţionalitate.

Încuietorile sunt achiziţionate de cele mai multe ori de către client, care e bine să cunoască unele probleme de detaliu ce pot apărea în timp. Trebuie să avem în vedere că broaştele sunt expuse la condiţii vitrege, putând rugini sau îngheţa. Este deci preferabil să fie din alamă şi unse cu uleiuri rezistente la îngheţ.

Atenţie, toate aceste accesorii funcţionale trebuie gândite în acelaşi timp cu proiectul gardului, neputându-se monta, de exemplu, o clanţă electrică sau o sonerie fără a i se prevedea un racord electric. Deşi, practic, nu există gard care să nu poată fi depăşit prin escaladare, demontare sau decupare, aspectele legate de antiefracţie sunt deosebit de importante. Se impune ca gardul de locuinţă să fie mai greu escaladabil, fapt ce prezintă o multitudine de soluţii.

SC PORTI & GARDURI SRL este specialistul care va poate indruma si va poate oferi toate aceste solutii!